PPWR (Packaging & Packaging Waste Regulation) Analyse of Super Fast Glue Packaging

Vanuit de circulair economie gedachte en de EU PPWR (Packaging & Packaging Waste Regulation) als leidraad analyseren we steeds een verpakking.

Doelstelling van de wetgeving: ([1] Link naar de volledige wettekst onderaan dit artikel)

1. Deze richtlijn heeft tot doel de nationale maatregelen betreffende het beheer van verpakking en verpakkingsafval te harmoniseren, enerzijds om elk effect daarvan op het milieu van de Lid-Staten en derde landen te voorkomen of te beperken en aldus een hoog milieubeschermingsniveau te waarborgen, en anderzijds om de werking van de interne markt te garanderen en handelsbelemmeringen, concurrentieverstoring en concurrentiebeperking in de Gemeenschap te voorkomen.

2. Daartoe worden bij deze richtlijn maatregelen vastgesteld die op de eerste plaats gericht zijn op de preventie van verpakkingsafval en, als verdere fundamentele beginselen, op het hergebruik van verpakkingen en de recycling en terugwinning van verpakkingsafval, teneinde de definitieve verwijdering van dergelijk afval te verminderen.

PPWR bestaat uit 9 onderwerpen, we concentreren ons hier op de eerste 3.

  • Preventie / Reductie
  • Hergebruik
  • Recycleerbaarheid

Het is dus mogelijk om een verpakking te vergelijken op bovenstaande doelstelling en te beoordelen of deze verpakking al in overeenstemming is met deze Europese Wetgeving.

Super-Fast Glue:

Super fast glue is een product dat geschikt is om diverse materialen aan elkaar te hechten.

  • Preventie / Reductie

Het product zit verpakt in een HDPE fles met dop en doseerspuitmond. Uit product veiligheidsoverweging  heeft de fles een bepaalde materiaal dikte inclusief veiligheidsmarge. Het juist stellen van de veiligheidsmarge is belangrijk om te bepalen of de fles in materiaal dikte gereduceerd kan worden.

De fles is in een doosje verpakt.(zie foto) De fles is geplaatst in een compartiment maar de rest van het doosje is leeg. De hoogte van het doosje past bij de fles hoogte. Om de breedte van het doosje te verklaren, moeten we aan de achterzijde van het doosje kijken. Aan de achterzijde staat in 4 talen de product gevaren en hoe te handelen bij eventueel huidcontact. Deze tekst is geprint met klein lettertype en door de groene achterzijde met een print in het wit, haast onleesbaar. Daar tegenover staat dat extra product informatie op de zijpanelen is geprint in een groter lettertype en de combinatie wit/ zwart draagt bij aan de leesbaarheid.

  • Hergebruik

Hergebruik van een dergelijke verpakking wordt zelden aangeboden. Het is de vraag of dit mogelijk is, en welke componenten daar dan geschikt voor zijn. Omdat de fles een standaard is, kan hergebruik van de fles wellicht een optie zijn. (flessen collecteren, spoelen, etiketten verwijderen, vullen, enz. )

  • Recycleerbaarheid

De fles is gemaakt van HDPE en dus goed recyclebaar.

De afmeting van de labels op de fles maken het lastig, maar de lijm die gebruikt is laat minimaal residu achter, waardoor dit het recycle proces niet hoeft te verstoren.

Doosje is van karton wat goed te recycleren is.

  • Samenvatting

De afmeting van het karton is te groot ten opzichte van het product. De afmeting wordt gerechtvaardigd door de hoeveelheid tekst op de achterzijde. Echter het flesje wordt voorzien van een label in de landstaal (gepersonaliseerd), dus waarom het doosje ook niet per land? De tekst aan de zijkant van het doosje wordt gebruikt voor marketing, deze zijde kunnen ook gebruik worden om de veiligheidsrisico’s te vermelden. En als laatste kan men kiezen voor een studie voor het toevoegen van een leaflet,  welke kosten, milieu impact enz. brengt dit met zich mee waardoor het doosje verkleint kan worden.

Het flesje is sterk, maar uit product en veiligheid wil je een dergelijke verpakking niet te dun en of te zwak hebben, waardoor lekkage en of onveilig gebruik zou kunnen ontstaan. Omdat het flesje stevig is, kan men overwegen een studie te doen naar de impact om het product zonder doosje te verpakken maar b.v. in een display doos (transport doos is dan gelijk de verkoop presentatie). Ook hier telt dat men de impact moet onderzoeken en documenteren.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:01994L0062-20150526

Plaats een reactie